Elly en Tutje in Fief.nl

Vrijdag 23 september 2022

 

PASSIE VAN WAARDE

Samen met mijn hondje doe ik vol passie vrijwilligerswerk in de terminale zorg

Sinds 14 jaar ben ik met veel voldoening vrijwilliger bij de stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg – Nieuwe Waterweg Noord (VPTZ-NWN) en kom bij mensen thuis die in de laatste levensfase verkeren. De mantelzorgers kunnen dan even ontlast worden en ik kan degene die terminaal ziek is (de cliënt) een luisterend oor bieden of gewoon aanwezig zijn, omdat deze persoon niet lang meer alleen kan of wil zijn.

Dit vrijwilligerswerk heeft voor mij, en zeker ook voor veel cliënten, een meerwaarde gekregen sinds mijn hondje Tutje in mijn leven is gekomen. Al 5 jaar neem ik haar mee naar cliënten als zij aangeven dit fijn te vinden. Niet alleen bij mensen thuis, maar ook in de palliatieve unit van verpleeghuis de DrieMaasStede in Schiedam. Wat zij teweeg brengt is bijzonder en hartverwarmend.

Tutje is een pittig teckeltje, maar zij voelt aan wanneer mensen kwetsbaar zijn, dan wordt haar karakter een stuk milder. Rustig vlijt zij zich tegen de persoon aan en laat zich aaien.

Wat ik erg waardevol vind, is dat ik samen met Tutje een geluksmoment kan bieden voor de kwetsbare mens: ik zie blijdschap, ontspanning, afleiding en liefde. Als cliënten ooit zelf een hondje hebben gehad, blikken ze met stralende ogen en veel liefde terug op hun eigen huisdier. Tutje brengt gesprekken op gang die vreugde geven. Prachtig om dit hen te kunnen bieden in deze vaak intense en verdrietige levensfase. Dit bijzondere vrijwilligerswerk blijf ik graag nog een tijdje doen, samen met mijn hondje.

Elly Kreischer

Spreekt dit artikel u aan en wilt u ook vrijwilliger worden of een beroep doen op een vrijwilliger? Dan kunt u bellen met de coördinator van de VPTZ-NWN: 06-51175006 of een kijkje nemen op de website, www.vptz-nwn.nl