25 jaar vrijwilliger(s) palliatieve terminale zorg

Als het levenseinde nadert, wordt de zorg intenser en intensiever. Soms is er in die periode behoefte aan extra ondersteuning. Op die momenten staan de vrijwilligers van de Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Nieuwe Waterweg Noord (VPTZ -NWN) klaar voor de personen in de laatste levensfase en hun naasten. VPTZ-NWN is actief in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam.

Donderdag 25 juli 2019

In 1994, 25 jaar geleden, werd aan een keukentafel in Vlaardingen een begin gemaakt met wat zou uitgroeien tot de huidige VPTZ-NWN. Maar ondanks dat vrijwilligers al een kwart eeuw actief zijn bij het ondersteunen van mensen in hun laatste levensfase en hun naasten, worden zij nog te weinig ingezet. Verwijzers blijken niet altijd op de hoogte te zijn van wat de vrijwilligers kunnen bieden en naasten denken vaak dat zij te kort schieten, wanneer zij behoefte hebben aan ondersteuning. En dat is echt niet nodig, zegt vrijwilligster Nanny Ketel. “Mensen ervaren nog steeds een drempel. Maar als men ons dan uiteindelijk ingeschakeld heeft horen we vaak: “Had ik dit maar eerder gedaan.”

Nanny, moeder van vijf kinderen en oma van dertien kleinkinderen, is al 25 jaar vrijwilligster palliatieve terminale zorg. “In 1994 overleed mijn lieve vrijgezelle tante in een verzorgingshuis. De avond ervoor waren mijn man en ik bij haar en wilde ik eigenlijk bij haar blijven, maar heb ik tegen mijn voorgevoel in naar de verpleging geluisterd en ben mee naar huis gegaan. De volgende ochtend bleek ze te zijn overleden. Zonder dat ik erbij was. Niet lang daarna hoorde ik dat men in Vlaardingen heel kleinschalig begon met vrijwilligerswerk om stervende mensen te begeleiden, in feite het begin van de VPTZ-NWN. Ik wist gelijk dat dat iets voor mij was. Ik ben een training gaan volgen, heb certificaten gehaald en inmiddels heb ik mijn 80ste inzet gehad. “ Al die inzetten heeft Nanny bijgehouden in een rood logboek. Ook de uitjes met de collega-vrijwilligers staan hierin. Een mooi overzicht van 25 jaar liefdevolle ondersteuning aan bijzondere mensen in hun laatste levensfase.

Kan je kort samenvatten wat de vrijwilligers doen? “ De slogan ‘Er zijn’ drukt precies uit wat VPTZ Nederland, waar VPTZ-NWN bij is aangesloten, beoogt. En dat is het: Je bent er, niet méér en niet minder. Je bent onopvallend aanwezig, om zo nodig de stervende en de naaste te ondersteunen. Je biedt gezelschap zodat de naaste kan rusten of een boodschap doen. Je kunt wat voorlezen, een luisterend oor bieden, een hand vasthouden, of juist niet. We zijn er om te helpen met datgene waar behoefte aan is. En dat betekent zeker niet dat een naaste tekort schiet. Zij moeten in zo’n zware periode ook goed voor zichzelf zorgen.”

Wat is er zo bijzonder aan dit vrijwilligerswerk? “Bij sommige mensen ben je maar heel kort en soms duurt het juist langer voordat iemand overlijdt. Maar het is altijd fijn iets voor de betrokkenen te kunnen betekenen.” Nanny lijkt zich alle keren dat ze werd ingezet, ook zonder het logboek, nog stuk voor stuk te herinneren: Het jongetje dat haar eerste inzet was en uiteindelijk niet overleed, de mevrouw die alleen nog klanken uit kon brengen maar opeens meezong toen Nanny zachtjes voor haar zong en de jongen die in zijn laatste dagen alleen nog op de grond kon zitten.

Hoe ga je om met alles wat je hoort en ziet? “De VPTZ-NWN is een onafhankelijke instelling, maar ik ben zelf gelovig. Dat helpt mij. Daarnaast krijg ik veel steun van mijn thuisfront, mijn man en kinderen zijn daar flexibel in. Het is mooi dat je zoveel voor een ander kunt betekenen. Je doet het niet voor die voldoening, maar dat helpt wel om met deze situaties om te gaan. En daarnaast zijn er de uitjes en vergaderingen met de collega-vrijwilligers. Dan kan je je ervaringen delen met anderen die dit begrijpen.”